logo
امروز : چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ساعت ۶:۲۷
[ شناسه خبر : ۴۲۹۱۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]
دلالانی که یک شبه بار خود را می‌بندند؛

شیرینی کشمش کشاورزان ابهری به کام واسطه‌ها

شیرینی-کشمش-کشاورزان-ابهری-به-کام-واسطه‌ها
مشکل فروش کشمش تیزابی در منطقه ابهر، به‌ویژه در سال‌های اخیر به یک دغدغه جدی برای کشاورزان و مسئولان تبدیل شده است که این مسئله کاهش درآمد کشاورزان و نارضایتی عمومی را در پی داشته است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ مشکل فروش کشمش تیزابی در منطقه ابهر، به‌ویژه در سال‌های اخیر به یک دغدغه جدی برای کشاورزان و مسئولان تبدیل شده است. این مشکل که منجر به کاهش درآمد کشاورزان و نارضایتی عمومی شده، ریشه‌های مختلفی دارد.

بیشتر بخوانید

یکی از اصلی‌ترین دلایل این مشکل، افت قابل توجه قیمت خرید کشمش تیزابی در بازار است. این کاهش قیمت، سوددهی کشاورزان را به شدت تحت‌تأثیر قرار داده و انگیزه آن‌ها را برای ادامه فعالیت کاهش داده است.

حضور دلالان و واسطه‌ها در زنجیره عرضه کشمش، باعث کاهش سهم کشاورزان از ارزش افزوده محصول می‌شود. این افراد با خرید کشمش به قیمت پایین از کشاورزان و فروش آن با قیمت بالاتر، سود قابل‌توجهی را به جیب می‌زنند.

 

حمایت از کشاورزان فقط در حرف باقی مانده است

کشاورز ابهری در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: سال‌هاست که در این زمین کشاورزی می‌کنم. انگورهایمان شهره است، اما هر سال که فصل برداشت می‌شود، دلواپسی‌مان بیش‌تر می‌شود. زحمت یک سال تمام به پای این انگورها می‌ریزیم، اما وقتی فصل فروش می‌رسد، انگار کسی قدر زحماتمان را نمی‌داند.

وی با بیان اینکه کشمش تیزابی که از این انگورها به دست می‌آید، یکی از بهترین‌های کشور است، افزود: اما قیمت آن آن‌قدر پایین است که کفاف هزینه‌های تولید را نمی‌دهد. دلال‌ها و واسطه‌ها انگار منتظرند تا محصول را به نازل‌ترین قیمت از دستمان بگیرند.

این باغدار ابهری یادآور شد: از طرفی، صنایع تبدیلی هم که در منطقه ما کم است. اگر محصول‌مان را فرآوری کنیم که شاید بتوانیم کمی بیش‌تر سود ببریم، اما چه کنیم که سرمایه لازم برای راه‌اندازی این کارخانه‌ها را نداریم و حمایت از کشاورزان فقط در حرف باقی مانده است.

ل

دسترنج کشاورزان در جیب دلالان می‌رود

محمد نوروزی، رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: شهرستان ابهر یکی از شهرستان‌هایی است که سطح کشت باغات انگور آن از همه قسمت‌های استان زنجان بیش‌تر است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۸ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ انگور در منطقه شهرستان ابهر وجود دارد، افزود: با توجه به حضور این محصول در بازار این شهرستان، نبود زنجیره ارزش کشمش در کشور یا استان ما باعث شده که این محصول به قیمت واقعی فروش نرود، سال‌های گذشته با ثبت‌نام کشاورزان برای یارانه تیزاب، برآورد مساحی باغات انگور صورت گرفت و متوجه شدیم که ۷ هزار ۵۰۰ باغدار به همراه خانواده‌هایشان در این باغات فعالیت دارند.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان ابهر بیان کرد: اکنون در این منطقه ۱۵ نفر وجود دارند که با دلالی حاصل دسترنج کشاورزان را با سود بسیار کم خریداری می‌کنند و به کارنجات می‌فرستند، البته وجود این کارنجات ضروری است ولی این مراکز باغداران را به شکل طعمه می‌بینند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر قیمت جهانی این محصول در خارج از کشور تقریباً ۲ دلار معادل ۱۶۰ هزار تومان است. تصریح کرد: در حالی‌که در منطقه و استان‌های دیگر قیمت تیزاب عرف در منطقه ۶۰ هزار تومان است و البته تیزاب گوگردی و طلایی کالیفرنیایی با قیمت بالاتری به‌فروش می‌رود.

نوروزی با توضیح اینکه کشاورزان برای این محصول زحمت زیادی کشیده و هزینه صرف کردند، متذکر شد: وقتی به قسمت فروش محصول می‌رسند اصلا سودی عایدشان نمی‌شود.

وی خاطرنشان کرد: با مشاوره‌هایی که با کارشناسان جهاد کشاورزی انجام شده، این ارگان قیمت یک کیلوگرم کشمش تیزایی ۷۶ تا ۸۰ هزار تومان اعلام کرده، در حالی‌که این میزان با هزینه‌های آبیاری، کوددهی، هرس و کارگر هماهنگی ندارد، امسال کارگر با روزی یک میلیون تومان به‌کارگیری می‌شود و با توجه به اینکه باغات این منطقه مکانیزه نیست، هزینه‌های تولید نیز بالا است.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان ابهر با بیان اینکه با ارگان‌های مربوطه و با منصور علیمردانی نماینده مردم شهرهای ابهر، خرمدره و سلطانیه در خصوص حل این مشکل پیگیری‌های بسیاری انجام دادیم، اظهار داشت: در حال حاضر برای حل این موضوع مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص پیدا کرده و 50 میلیارد تومان بابت این تسهیلات یارانه داده شده است و این مبلغ به کارخانه‌داران داده خواهد شد تا به ازای هر یک کیلوگرم کشمش تیزایی را ۷۶ هزار تومان از کشاورزان خریداری کنند و در واقع با دادن این تسهیلات به این مراکز خرید قیمت خرید افزایش پیدا کند‌.

وی عنوان کرد: از مسئولان درخواست داریم اقدامات لازم را سریع‌تر انجام بدهند، زیرا زمان خرید کشمش در منطقه ما قبل از کریسمس است و ما اکنون بازار اول را از دست دادیم و امیدواریم این کار زودتر انجام بگیرد چون اقدام دیر باعث افت محصول و به ضرر کشاورزان خواهد بود.

ذ

باغداران ابهری مهارت فروش ندارند

توکل سلیمانی، فعال اقتصادی در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: تیزاب به‌عنوان یکی از انواع خشکبار به دلیل جذابیت در طعم و دارا بودن انواع مواد مغذی و قیمت اقتصادی، دامنه کاربردی و مصرف بالایی در داخل و خارج از کشور دارد و به‌دلیل تنوع در استخراج تیزاب بواسطه گرید رنگ و طعم و سایز این محصول و جایگاه ویژه تیزاب در کشورهای دیگر از یک طرف و تولید انبوه آن در نقاط مختلف کشور از طرف دیگر و همچنین نوسانات و عدم ثبات در پایه‌های اقتصادی کشورمان موجب شده که بازرگانی این محصول استراتژیک تبدیل به یک تراژدی سنگین مالی برای تولیدکنندگان و باغداران به‌ویژه در منطقه ابهر شود.

وی افزود: در این میان، اتکا به روش‌های سنتی فروش فله‌ای و کیسه‌ای، باغداران ابهر آن هم فروش محدود به دلالان محلی موجب ایجاد بازار دستوری به قیمت‌های استثماری در شهرستان ابهر شده است.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: به‌عنوان یک باغدار با سال‌ها تجربه باید بگویم که علیرغم اینکه ابهر به عنوان قطب تولید انگور و کشمش در کشور مطرح است اما نامی از ابهر در پایگاه‌ها و ترمینال‌ها و سکوهای فروش تیزاب وجود ندارد این در حالی است که ملایر، بناب، تاکستان و ملکان سکوهای فروش در اقتصاد دیجیتال را در اختیار خود دارند و دست‌شان در دست تاجران روس، ترکیه، بلاروس و اوکراین سابق قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه رکود امروز تیزاب ابهر، حاصل عدم مهارت در فروش تیزاب‌داران و عدم شناخت مشتری از ناحیه باغداران ابهری است، تأکید کرد: اکنون در سکوهای اینترنتی، تیزاب طلایی شیرین کاشمر و ملایر را به قیمت ۱۴۰ هزار تومان عرضه می‌کنند، زیرا کاشمری‌ها طبق ذائقه‌سنجی مصرف‌کنندگان خود، انگور را به‌صورت قند کامل و شیرین تبدیل به تیزاب شیرین می‌کنند و در کارتن‌های ۱۰ کیلویی به فروش می‌رسانند و ابهری‌ها تیزاب ترش را در کیسه‌های ۵۰ کیلویی به قیمت ۶۵ هزار تومان به دلالان محلی می‌فروشند.

سلیمانی به دلایل رکود این محصول اشاره کرد و اظهار داشت: ابهری‌ها، بواسطه عدم تغییر در استراتژی تولید، عدم شناخت مشتری و بازار، عدم دسترسی به اقتصاد دیجیتال و بازارهای شبکه‌ای، عدم دانش کافی و تمرکز در تولید محصول با یکنواختی مورد سفارش، خود موجب رکود در بازار فروش تیزاب ابهر شده‌اند.

وی عنوان کرد: هرساله خرما و انواع ماهی جنوب با بسته‌بندی‌ها و باکس‌های متنوع در هر فصل از سال در منطقه ما در بازار موجود است، برنج شمالی‌ها از طریق استراتژی فروش ستاره‌ای و خوشه‌ای به‌راحتی و با قیمت منصفانه در دسترس مردم منطقه ما قرار دارد، حال آنکه با وجود اینکه اقتصاد و معیشت باغداران ما به تیزاب وابسته است، کماکان منتظر بازار دستوری هستند.

این فعال اقتصادی بیان کرد: پیشنهاد می‌کنم ادارات صنعت و تجارت و اصناف با همکاری جهاد کشاورزی و اتحادیه مربوطه در وهله نخست کشاورزان را در مشایعت به شناخت فرصت‌ها، مدل‌ها و الگوهای بازرگانی فروش، مساعدت کند و در وهله دوم محصول باغات پرظرفیت را به سمت تازه‌خوری حرکت دهند، به این معنی که انگور را با کیفیت خوب تولید و در مقصد و به‌فروش برسانند.

وی یادآور شد: تاکدارانی که از آموزش و دانش کافی در تولید انگور برخوردار بودند، خوشه‌های با کیفیت و بازارپسندی بالا تولید و با قیمت خوب عرضه کردند و این وظیفه جهاد کشاورزی و صنف مربوطه است که با احیاء واقعی خانه کشاورز در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها، بتوانند تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر